Heeg - Vertrekhaven Lemsteraak Zephyrus, Vollenhovense Bol Irregje Helena, Zeeschouw Trijemanskip

Lemsteraak, Zeeschouw en Vollenhovense Bol zeilen vanuit Heeg richting IJsselmeer


Centrum Heeg

Centrum Heeg


Infos Makkum

Infos Heeg

Het unieke watersportdorp Heeg (omringd door diverse meren en poelen) biedt haar gasten talloze mogelijkheden. Genoot Heeg eertijds grote bekendheid door de internationale palinghandel, tegenwoordig is Heeg een zeer bekende watersportplaats.
In het oude dorpscentrum is het mogelijk zich een voorstelling te maken, hoe hier vanaf 1731 tot in de dertiger jaren palingaken af en aan voeren naar Londen. Niet ver van de Tower Bridge, bij Billingsgate Fishmarket, hadden de Friese palingschepen een eeuwenoud privilege, door midden op de Theems aan de Dutch Mooring te mogen afmeren, zonder liggeld te betalen. Via doorboorde koperen platen kon het zoete en zoute water vrij door de bunnen stromen. Zo werd de vis tijdens de tocht over de Zuiderzee en de Noordzee en in de Theems in leven gehouden.

Enkele panden langs het water, zoals het kapiteinshuisje "Siet u selfs", het Hellinghûs (1699) en de daar tegenover staande rederswoning herinneren aan de "Gouden Eeuw" van Heeg.

Varend over de meren en plassen komt u ook tegenwoordig de trotse rond- en platbodemjachten van oer-Nederlandse makelij tegen. Deze werkpaarden van de Friese wateren worden ook nu nog steeds in Heeg gebouwd en herinneren samen met de vele eeuwenoude geveltjes in het centrum van Heeg aan haar roemrijke verleden.
Heeg is vandaag de dag een echt watersportcentrum. In het hoogseizoen is het er gezellig druk.

De 19e eeuw bracht een terugval als gevolg van het verzanden van de Zuiderzee waardoor de haven van Makkum niet meer bereikt kon worden. De bedrijvigheid liep terug en alleen de scheepsbouw en wat aardewerkfabrieken bleven over.
In Makkum zijn nog de getuigen van de rijke historie. Vooral bij de sluis bevinden zich monumentale koopmanshuizen. Noemenswaardig zijn het voormalig waaggebouw en de aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar Makkum.

Winkelen in Heeg

Op ongeveer 10 minuten rijden met de auto van de ligplaatsen bij Scheepsmotoren Eeuwe de Jong (It Bûtlân 12, 8621 DV Heeg) is er een supermarkt (COOP, Koaldyk 11, 8621 CN Heeg). Hier kun je boodschappen voor je reis inslaan. Verder vind je verschillende winkels voor watersportuitrusting, kleding, souvenirs, ...
Diverse restaurants en snackbars zijn versprijd over het dorp.


Ligplaats Lemsteraak Elisabeth & Routeplanner Stavoren

Ligplaats Lemsteraak Zephyrus en Vollenhovense Bol Irregje Helena & Routeplanner Heeg

Op volledig scherm weergeven

Startadres :


Get in touch

Vertrekhaven Lemsteraak Zephyrus, Vollenhovense Bol Irregje Helena, Heeg Friesland. Lemsteraak en Vollenhovense Bol zeilen vanuit Heeg richting IJsselmeer. Jachthaven Heeg, ligplaats Lemsteraak Zephyrus en Vollenhovense Bol in Friesland. Platbodem zeilboten haven platbodemverhuurfriesland.nl. Afvaarthavens Friesland, haven aan de kust Friesland en aan de meren. Traditioneel zeiljacht Zeilen Friesland Afvaarthavens Friesland, Platbodem zeilboten Woudsend, havens van Sailcharter Leeuwarden Friesland.

Platbodemverhuur Friesland