Marina Makkum, IJsselmeer

Vertrekhaven Makkum Friesland

Lemsteraak zeilen vanuit Makkum naar de sluis Kornwerderzand en de Waddenzee op


Lemsteraak VROUWE FRANCISKA en de Vissermanaak KIKKERKONING  pompstation Makkum

Lemsteraak VROUWE FRANCISKA en de Vissermanaak KIKKERKONING pompstation Makkum


Infos Makkum

Infos Makkum

In de middeleeuwen had Makkum de naam "Poort naar de Zuiderzee". Dit had Makkum te danken aan twee sluizen, die eigendom waren van een nabijgelegen klooster. Makkum kon zich zo ontwikkelen tot een belangrijk handelscentrum met een strategische positie.

De Gouden Eeuw van Makkum startte in de 17e eeuw en duurde tot de 18e eeuw. Makkum was een belangrijk bedrijvigheids- en handelscentrum, inclusief steenbakkerijen, tegelbakkerijen, hout, olie, papier en pelmolens, scheepswerven en schelpkalkovens. De schelpkalkbranderijen waren de belangrijkste pijlers voor de welvaart van Makkum. Veel mensen waren hier werkzaam.
Deze metselkalk van hoge kwaliteit werd onder andere gebruikt bij de bouw van huizen in Amsterdam. Het transport van het basismateriaal en de eindproducten gebeurde per schip en als gevolg daarvan floreerde de scheepvaart en de scheepsbouw.

De 19e eeuw bracht een terugval als gevolg van het verzanden van de Zuiderzee waardoor de haven van Makkum niet meer bereikt kon worden. De bedrijvigheid liep terug en alleen de scheepsbouw en wat aardewerkfabrieken bleven over.
In Makkum zijn nog de getuigen van de rijke historie. Vooral bij de sluis bevinden zich monumentale koopmanshuizen. Noemenswaardig zijn het voormalig waaggebouw en de aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar Makkum.

Winkelen in Makkum

Ongeveer 5 minuten met de auto vanaf de ligplaatsen bij de Gebroeders van Enkhuizen (Stranwei 11, 8754 HA Makkum) is er een grote supermarkt (JUMBO, Lieuwkemastraat 9, 8754 BL Makkum). Hier kun je makkelijk boodschappen voor je tocht doen. Verder zijn er verschillende winkels voor watersportuitrusting, kleding, souvenirs, ...
Diverse restaurants, zoals Pizzeria, Chinees restaurant, grillroom, cafés ... en verschillende snackbars worden aangeboden in het centrum van Makkum.
Tip: In de vissershaven (op weg naar de supermarkt) ie er een vispaviljoen, hier vindt u heerlijke kibbeling en lekkerbekjes.

Ligplaats Lemsteraak Elisabeth & Routeplanner Stavoren

Routeplanner Makkum

Op volledig scherm weergeven

Startadres :Get in touch

Sluis Kornwerderzand, schutten in de sluis Kornwerderzand Friesland. Platbodem zeilboten Woudsend, haven Sailchartersneek.nl. Afvaarthavens Friesland, haven aan de kust Friesland SCS. Traditioneel zeiljacht Zeilen Friesland Afvaarthavens Friesland, Sluis Kornwerderzand, schutten in de sluis Kornwerderzand Friesland. Marina Makkum, sluis Kornwerderzand - Waddenzee. Zeilen Friesland vissermanaak huren Friesland wordt verhuurd voor dag-, weekend- of weektochten Zeilen Friesland Harlingen - Terschelling zeilen Kikkerkoning zeilen op het wad. Vissermanaak 4-6 personen vertrekhaven Makkum Friesland IJsselmeer.

Platbodemverhuur Friesland