Zeilen met platbodems op het IJsselmeer

Het IJsselmeer - Hart van Nederland

Rond het IJsselmeer liggen veel historische havensteden, monumenten van waterbouwkunde en wereldbekende musea; bij iedere windrichting valt wel naar een nieuwe interessante plek te zeilen. Het oude Almere was in de 7e eeuw al een druk kruispunt voor de Friese handel tussen Engeland, Frankrijk, Duitsland en het Oostzeegebied. De zeearm zou in de 13e eeuw tot Zuiderzee uitspoelen.

Het wemelde van de schepen; die vergaan zijn werden voor een deel teruggevonden toen de IJsselmeerpolders droogvielen. In de 16e en 17e eeuw beleefde de Hollandse zeehandel de Gouden Eeuw.
Hoorn, Enkhuizen en Amsterdam zonden hun koopvaarders de hele wereld over en lieten Kaap Hoorn en Nieuw Amsterdam na als visitekaartjes. De rijkdom van weleer prijkt er nog in fraaie gevels, vesting- en havenwerken.

IJsselmeerHet IJsselmeer

Naast handel telde de visserij: de jollen van Stavoren, de aken van Lemmer, de zeebotters en schokkers van Urk, Schokland en Enkhuizen, de botters van Marken, de kwakken van Volendam, de schouwen van Hoorn en de vletten van Den Helder, zij visten met dwars- en wonderkuilen, ansjovisnetten, zegens en staande netten. De open Zuiderzee was net zo'n broedplaats van vis als nu de Waddenzee is.

Het IJsselmeer is op zich al een bezienswaardigheid, met de zware Afsluitdijk, die de Zuiderzee sinds 1932 van het Wad scheidt.
Met de oudste polder, de Wieringermeer, die het eiland Wieringen aan de vaste wal heeft vastgekoekt. Hetzelfde overkwam de eilanden Urk en Schokland in de Noordoostpolder.
De oude vissersplaatsen Elburg, Harderwijk, Spakenburg en Huizen kregen Zuidelijk Flevoland op de stoep.

Voor de oude cultuur was het jammer, maar de watersnoden en verzilting rond de Zuiderzeekust zijn tot staan gebracht. Met een machtig monument van waterbouwkunde. Lekker genieten ... Lekker genieten ...

    Het IJsselmeer (bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie)

Het IJsselmeer ( Fries : Iselmar ) is het meer dat ontstond door afdamming van een deel van de Zuiderzee met de Afsluitdijk. De afdamming werd voltooid op 28 mei 1932 en de officiële naamsverandering vond plaats op 20 september 1932. Het andere deel van de vroegere Zuiderzee is nu deel van de Waddenzee. Dit meer is genoemd naar de IJssel die er in uitmondt; ten noordoosten van Rotterdam heeft vroeger een gelijknamig meer gelegen, dat naar de Hollandse IJssel was genoemd.
Het IJsselmeer wordt begrensd door de Afsluitdijk, de Friese kust tussen grofweg Makkum en Lemmer, de westelijke dijk van de Noordoostpolder , de Ketelbrug, de noordwestelijke dijk van Oostelijk Flevoland, de Houtribsluizen, de dijk Lelystad-Enkhuizen en de Noord-Hollandse kust van Enkhuizen naar Den Oever aan de Afsluitdijk. Tot de afsluiting van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad (1976) vormde het IJsselmeer een geheel met het Markermeer .

Zuiderzeemuseeum EnkhuizenZuiderzeemuseeum Enkhuizen

Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland . Het heeft een oppervlakte van 1100 km². Het diepste punt bevindt zich voor de kust van Lelystad (9,5 meter beneden NAP ).


Get in touch

Vaargebied ijsselmeer zeilen op het ijsselmeer platbodem. Rond en Platbodem te huur Sneek, Friesland, Lemsteraken, Zeeschouw en Grundel. Last Minute Rond- en Platbodem Jachten. Lemsteraken online boeken in Friesland. De platbodemvloot Sneek, Zeilvaart Friesland, Lemsteraken, Zeeschouw en Grundel. Zeilen in Friesland met charterschepen. Traditionele zeilschepen voor 2-12 personen, zeilen vaargebied Friesland, het Ijsselmeer en de waddenzee.

Platbodemverhuur Friesland